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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 

1. What is the academic eligibility to apply for Integrated 5 year LL.B Entrance 

Examination conducted by CEE Kerala ? 
 

Candidate should have passed 10+2 examination/ Higher Secondary 

Examination recognised by Central or State Government with minimum of 45% 

marks, if they belong to general or SEBC category. However, candidates 

belonging to SC/ST category need only 40% marks in the qualifying 

examination.  
 

Candidates who have appeared for their +2 examination and awaiting 

results are also eligible to apply, on the condition that they have to produce 

their pass certificate and original mark list of the qualifying examination at the 

time of admission. 
 

Candidates who have passed their qualifying examination from other 

State Boards are required to furnish ‘Eligibility Certificate’ from a University in 

Kerala, at the time of admission. 

 

2. Is there any age limit for admission to Integrated 5 Year LL.B Course 2015-16? 
 

Yes. The minimum age limit for applying for Integrated 5 Year LL.B 

entrance examination is 17 years as on 31.12.2015.There is no upper age limit 

for admission to the Integrated 5 Year LL.B course 2015-16.    

3. In my knowledge there is no upper age limit for admission to Integrated 5 Year 

LL.B Course.  Am I right? 

                    Yes (see clause6(iii)of the prospectus) 

4. I am 40 years of age, and keen to study law? Can I apply for Integrated 5 Year 

LL.B Course?  
 

                Yes. 

5. I am a candidate belonging to SEBC community. What documents should I 

enclose with the application for claiming community reservation?  
 

You are required to enclose a Non Creamy Layer certificate obtained 

from the village officer/Tahsildar in the prescribed format, which you can 

download from the CEE website. The above certificates in original should be 

enclosed with the application.  
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6. What documents should a candidate belonging to SC/ST community submit for 

claiming community reservation?  Is there any upper income limit for being 

eligible for communal reservation? 
 

A candidate belonging to SC/ST community should submit community 

certificate obtained from the Tahsildar in the prescribed format downloadable 

from the CEE website. There is no limit on annual income for SC/ST category 

for claiming communal reservation. Hence, they need not submit income 

certificate. 

 

7. I am a child of an intercaste married couple. My father belongs to forward 

community and my mother belongs to SEBC category.  Am I eligible for claiming 

SEBC reservation?  If so, what should I do to claim the benefit? 
 

Yes, you are eligible for claiming reservation under SEBC category.  For 

this, you have to enclose a Non Creamy Layer certificate from the Village 

Officer or Tahsildar, in the prescribed format (Annexure V of the Prospectus) 

that you can download from the CEE website. Further, you have to express 

your choice of community in the online application. 

8. I am a child of an intercaste married couple. My father belongs to forward 

community and my mother belongs to SC/ST category.  Am I eligible for 

claiming SC/ST reservation?  If so, what should I do to claim the benefit? 
 

Yes, you are eligible for claiming reservation under SC/ST category.  For 

this, you have to enclose intercaste marriage certificate from the Tahsildar. In 

addition, you also have to enclose Community Certificate from the Tahsildar 

showing that you are SC/ST. Both the certificates should be obtained in the 

prescribed format that you can download from the CEE website. The 

certificates in original should be enclosed with the application. 

 

9. I intend to apply for Integrated 5 Year LL.B Course in sports quota. What should 

I do? 
 

  You have to submit formal application (both online and print out) to the 

CEE as per the instructions contained in the prospectus for the year 2015. 

Further, you have to forward a photocopy of the application with relevant 

documents to the Secretary, Kerala State Sports Council, Thiruvananthapuram – 

695001, before the last date of submission of application. 

 

10. Is there special reservation for NCC for Integrated 5 Year LL.B Course?  

                  No. 
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11. I am an SC converted to Christianity. Am I eligible for SC seat reservation? 
 

  No. However, you are eligible for reservation under Backward Christian and 

OEC categories. 

 

12. I am a candidate belonging to Dheevara community(Example), If I got admission 

in general merit, am I eligible for fee concession?  
 

  Yes. You are eligible for fee concession as applicable to OEC candidates. 

 

13. I am a candidate belonging to SC community, but my annual family income 

exceeds Rs.6.00  lakhs.  Am I eligible for SC reservation?  
 

Yes.  There is no income limit for SC/ST candidates. 

 

14. Should I be a native of Kerala to be eligible to apply for Integrated 5 Year LL.B 

Course?  
 

No.  Any Indian citizen fulfilling the eligibility conditions laid down in 

Clause 6 of the prospectus for the year 2015 can apply. 

 

15. What are the points to be taken care of regarding online uploading of photo 

and pasting of photo on the print out of application? 

The candidate has to upload his/her latest passport size colour 
photograph (studio taken) with light background, in jpg format. The size should 
not be more than 30 kb and dimensions 150 pixels (width) X 200 pixels (height). 

  
A studio print of the uploaded photograph should be pasted on the print 

out of the application, which should be attested by the Principal of the 
institution last studied or by a Gazetted Officer. 
 

The photograph should be clear and should not be taken with the 
candidate wearing cap or goggles. Spectacles are allowed, if being used 
regularly. Polaroid and computer/mobile phone generated photos are not 
acceptable. Non-compliance of these instructions may lead to rejection of 
application. 
 

16.  I had qualified in the Integrated 5 Year LL.B entrance examination held in 

2014, but did not get admission. Will I be considered for 2015 allotment? 
 

No. You have to write the 2015 entrance examination and qualify in it 

for being considered for 2015 allotment. 

                                              *************** 


